Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τα τυροπιτάκια της Ιφιγένειας

Ήθελα να προσπαθήσω να φτιάξω κάτι, το οποίο θα μπορούσα να το φάω για πρωινό ή σνακ... για τις λιγούρες, κάτι το οποίο θα μπορούσα να πάρω και στη δουλειά (έτσι... μπορούμε να κάνουμε και λίγη οικονομία). Τί πιο ωραίο, λοιπόν, νόστιμο και ελληνικό από τα τυροπιτάκια? Τότε θυμήθηκα την φίλη μου την Ιφιγένεια να μας λέει πόσο εύκολη είναι η συνταγή της για τυροπιτάκια, και είπα να δοκιμάσω!

Τι θα χρειαστούμε:
-250γρ. φέτα
-1 φαρίν απ
-1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
-1 ποτήρι τριμμένο κεφαλοτύρι
-1 ποτήρι γάλα
-1 αυγό

Ξεκινάμε με τη ζύμη. Παίρνουμε ένα βαθύ σκεύος, βάζουμε πρώτα 1 ποτήρι χλιαρό γάλα, έπειτα το ποτήρι με το καλαμποκέλαιο, τα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το ποτήρι με το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύοντας -αν όχι από την αρχή, τώρα πια με τα χέρια- ρίχνουμε το φαρίν απ σταδιακά, αρχίζοντας το ζύμωμα. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα, μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά. Για τη γέμιση, παίρνουμε το τυρί, το πατάμε με το πιρούνι και ανακατεύουμε με το μισό αυγό. Παίρνουμε λίγη ζύμη, το κάνουμε μπαλάκι και το απλώνουμε καλά να γίνει λεπτό (ένας πλάστης βοηθάει-τρομερή εμπειρία!). Με τη βοήθεια ενός μεγάλου ποτηριού, βάζοντας το ανάποδα πάνω στο φύλλο, πατώντας το, κόβουμε κύκλους και βάζουμε στη μέση ένα μικρό κουταλάκι γέμισης. Κλείνουμε το φύλλο, δημιουργώντας ημικύκλιο, πατάμε τις άκρες για να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Κάνουμε όλη τη ζύμη έτσι, και απλώνουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί, πάνω σε μία λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με το υπόλοιπο αυγό-βοηθάει και στο να πάρουν ωραίο χρώμα, βάζουμε πάνω από το καθένα λίγο κεφαλοτύρι και τα ψήνουμε σε καυτό φούρνο-προθερμασμένο στους 180 βαθμούς.

Η συνταγή αυτή είναι για 2 ταψιά. Όσο ψήνουμε τα ελέγχουμε συνέχεια, κι αυτό το λέω γιατί εγώ την πάτησα και το πρώτο ταψί μου άρπαξε λίγο. Το δεύτερο όμως έγινε καταπληκτικό, πήρε πολύ καλές κριτικές, και τελικά δεν είναι πολύ δύσκολο για έναν πρωτάρη!
 

2 σχόλια: