Σελίδες

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κεφτέδες με πατάτες τηγανητές


Σκεφτόμουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα... είπα να κάνω κάτι με κιμά. Να φτιάξω κεφτεδάκια, γιατί όχι? Άλλωστε φαίνεται απλό, η γενική εικόνα είναι ότι βάζεις όλα τα υλικά μαζί, τα ζυμώνεις, τους δίνεις σχήμα, τηγανίζεις και σερβίρεις.

Τι χρειαζόμαστε:
-1/2 κιλό κιμά                        -1/2 κουταλάκι ρίγανη
-1-2 κρεμμύδια                      -1/2κουταλάκι  κύμινο
-1 φέτα ψωμί                         -1/2κουταλάκι  δυόσμο
-1 αυγό                                     -1/2κουταλάκι  μπαχάρι
-αλάτι                                       -μαϊντανό
-πιπέρι                                     -λάδι για τηγάνισμα

Έτσι λοιπόν, σε ένα βαθύ μπολ έβαλα τον κιμά, 2 κρεμμύδια όχι πολύ μεγάλα, 1 αυγό, 1 φέτα ψωμί, που αφού τη μούλιασα σε νερό, την έτριψα και την πρόσθεσα στο μείγμα, τα μπαχαρικά μου (έβαλα λίγο παραπάνω δυόσμο γιατί μου αρέσει, μου θυμίζει τους κεφτέδες της γιαγιάς μου με τον φρέσκο δυόσμο από τον κήπο της) και τον μαϊντανό, μια χουφτίτσα.Τα ζυμώνουμε αρκετή ώρα, όλα αυτά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά, να έχουμε ένα ομοιογενές σχήμα. Έπειτα, πλάθουμε τους κεφτέδες μας στο σχήμα που μας αρέσει. Και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
 
-Μπορούμε να κάνουμε παραπάνω, να τους βάλουμε στην κατάψυξη, κι όποτε θέλουμε να ξεπαγώνουμε και να τηγανίζουμε.
 
1η απόπειρα: Ήθελα να δω αν έχει διαφορά αν τους αλευρώνεις ή όχι. Έτσι τους έκανα μισούς-μισούς. Αυτοί με το αλεύρι είχαν καλύτερο χρώμα, άλλα ήταν λίγο πιο σκληροί.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
2η απόπειρα: Η γεύση ήταν καλύτερη, μάλλον επειδή έμειναν τα υλικά μαζί για κάποιο διάστημα, πριν να τηγανιστούν. Οπότε, είναι καλύτερα αφού τους πλάσεις να τους αφήσεις λίγη ώρα στο ψυγείο σκεπασμένους, ιδανικά όπως μου είπαν από το προηγούμενο βράδυ.
 
 

 
 
 
 
 
 
3η απόπειρα: Αυτή τη φορά είπα να κάνω μικρά κεφτεδάκια. Μου άρεσαν περισσότερο, μου ψήθηκαν και καλύτερα. Δεν ξέρω, ίσως έτσι είναι πιο εύκολο για κάποιον που δεν έχει εμπειρία.












Όσον αφορά τις πατάτες, ιδανικό συνοδευτικό για τους κεφτέδες, δεν είναι κάτι δύσκολο. Τις πλένουμε, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε, και τις τηγανίζουμε σε λάδι για τηγάνισμα. Αν δεν τις τηγανίσουμε αμέσως τις αφήνουμε σε νερό για να μην μαυρίσουν. Προσέχουμε να μην έχουν νερά, γιατί αν τις βάλουμε στο καυτό λάδι με τα νερά, θα γίνει...χαμός! Όταν τις βγάζουμε από το τηγάνι τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το επιπλέον λάδι. Αλάτι βάζουμε στο τέλος.

Το θέμα κεφτέδες δεν έκλεισε.... η παραπάνω συνταγή είναι καλή, σε βγάζει ασπροπρόσωπο... όμως θέλω να πάμε ένα βήμα παραπάνω....θα επανέλθουμε!

Περιμένω συμβουλές βελτίωσης!

2 σχόλια:

  1. Κεφτεδάκια με πατάτες, σε ποιον δεν αρέσει αυτό το φαγάκι??
    Η αλήθεια είναι όμως ότι τα κεφτεδάκια θέλουν σκορδάκι, τα μπιφτέκια θέλουν κρεμμύδι.
    Την επόμενη φορά βάλε 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, και λιγότερο κρεμμυδάκι.
    Μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο, και αν θέλεις και 1 κουταλάκι μπέϊκιν ή σόδα, τα κάνει αφράτα.
    Προσωπικά τα προτιμώ αλευρωμένα πριν τηγανιστούν, τα κάνει τραγανά εξωτερικά.
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ, την επομενη φορα θα ακολουθήσω την συμβουλή σου! Ειμαι περίεργη σχετικά με τη σοδα ή το μπέικιν.

      Διαγραφή