Σελίδες

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Λαζάνια κοκκινιστά με μελιτζάνα, φέτα και σαλάμι αέρος

Ένα απόγευμα έτυχε να παρακολουθήσω την εκπομπή του σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη "Μαγειρεύω οικονομικά" στο Σκάι. Εκείνο, λοιπόν, το απόγευμα μαγείρεψε αυτό το φαγητό. Πραγματικά όταν το είδα, το λιμπίστηκα τόσο πολύ, που για πρώτη φορά είπα να μαγειρέψω μια συνταγή που είδα στην τηλεόραση. Φυσικά, σε αυτό με προέτρεψε και ο τρόπος που παρουσίασε ο σεφ τη συνταγή. Ήταν τόσο αναλυτικός όσο έπρεπε, και αυτό με βοήθησε πάρα πολύ κατά την εκτέλεση. 


Τι χρειαζόμαστε:                                                                      
-λαζάνια
-2 μελιτζάνες
-100γρ. πικάντικο σαλάμι αέρος σε φέτες
-100γρ. φέτα
-100γρ. γκούντα τριμμένο (ο σεφ στη συνταγή έβαλε και μοτσαρέλα)
-ψίχουλα ψωμιού
-μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
-100ml λευκό κρασί (εγώ είχα κόκκινο κι έβαλα κόκκινο)
-1 μεγάλη ψιλοκομμένη ντομάτα
-ελαιόλαδο
-αλάτι
-πιπέρι
 

 
Αρχικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους και τις τηγανίζουμε. Να σημειωθεί ότι οι μελιτζάνες ρουφάνε αρκετό λάδι, εγώ δεν το ήξερα... και ξαφνικά είδα το τηγάνι χωρίς λάδι! Επίσης καλό είναι να τις έχουμε βάλει λίγο πριν στο νερό για να ξεπικρίσουν.
 
Για τη σάλτσα: Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας (σοτάροντας, όπως λέει και ο σεφ) το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συνέχεια. Πρώτα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ανακατεύουμε λίγο και μετά ρίχνουμε το σκόρδο (περασμένο από το εργαλείο που το λιώνει). Το σκόρδο δεν πρέπει να καεί πολύ, γιατί πικρίζει (ωραία συμβουλή από τον σεφ!). Όταν ξανθύνει το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ  και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόρα μέχρι να βράσει η σάλτσα. Κόβουμε το σαλάμι σε μακρόστενες λωρίδες και μαζί με τις τηγανισμένες μελιτζάνες, τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ξαναανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, γιατί η σάλτσα που μπαίνει στα λαζάνια δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Σβήνουμε τη φωτιά.
 
Τα τυριά: Σε ένα μπολ, τρίβουμε τη φέτα (από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη) και την ανακατεύουμε καλά με το γκούντα.
 
Στο ταψί: Πρώτα από όλα, το βουτυρώνουμε καλά, και στα πλάγια για να μην κολλήσει. Έπειτα, στρώνουμε τα λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, αν χρειαστεί σπάζουμε μερικά για να συμπληρώσουμε τον πάτο. (Τα λαζάνια δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία, όπως κάποια άλλα ζυμαρικά, τα βάζουμε κατευθείαν από το κουτί στο ταψί μας.) Θα κάνουμε 3 τέτοιες στρώσεις με τα λαζάνια. Πάνω από τα λαζάνια ρίχνουμε το 1/3 της σάλτσας, την απλώνουμε καλά, και από πάνω ρίχνουμε το 1/3 από τα τυριά. Κάνουμε άλλη μια στρώση από τα λαζάνια, έτσι ώστε να καλυφθούν τα υλικά που είναι από κάτω. Αυτή τη φορά βάζουμε τα λαζάνια κάθετα στην κάτω σειρά από λαζάνια για να δέσει το φαγητό. Από πάνω 1/3 της σάλτσας και 1/3 από τα τυριά, όπως πριν. Μετά κάνουμε πάλι μια στρώση λαζάνια, με διαφορετική φορά από τα κάτω τους, μια στρώση με την υπόλοιπη σάλτσα και μια στρώση με το υπόλοιπο τυρί. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω τα ψίχουλα του ψωμιού, που θα κάνουν πιο τραγανή την κρούστα μας.
 
Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να γίνουν τα λαζάνια. Και μετά 10 λεπτά στο γκριλ για να πάρει χρώμα.
 
Το φαγητό αυτό, ακολουθώντας τις οδηγίες, δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Βγήκε πολύ νόστιμο με την πρώτη απόπειρα! Και πήρε πολύ καλές κριτικές από όσους δοκίμασαν! Πλέον, μπορώ να λέω ότι έχω και σπεσιαλιτέ! χι χι! Ευχαριστώ πολύ κ. Παρθένη!
 

2 σχόλια:

  1. Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι σου βγήκαν πολύ ωραία! Χα,χα,χα,χα! Κι εγώ την πρώτη φορά που τηγάνισα μελιτζάνες, αναρωτιόμουν πού πήγε τόσο λάδι!
    Η συνταγή μπαίνει στα αγαπημένα! Μπράβο στον κο Παρθένη και γεια στα χεράκια τα δικά σου που το έφτιαξες!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως βγήκαν πολυ νόστιμα! την προτείνω ανεπιφύλακτα!

      Διαγραφή