Σελίδες

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Μηλόπιτα

Σήμερα είπα να δοκιμάσω να κάνω ένα αγαπημένο γλυκό. Ένα, κυρίως, χειμερινό επιδόρπιο με βασικό συστατικό το μήλο. Ο συνδυασμός μήλο-κανέλα μου αρέσει πάρα πολύ. Να σημειωθεί ότι, η κανέλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, άλλωστε ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα! 

Τι χρειαζόμαστε:
για τη ζύμη:     -500γρ. αλεύρι
                              -20γρ. μπέικιν πάουντερ
                              -250γρ. βούτυρο
                              -2 αυγά μέτρια
                              -1 ποτήρι ζάχαρη
για τη γέμιση: -5 μήλα
                              -μισό ποτήρι ζάχαρη
                              -1 ξυλάκι κανέλας
                              -6 γαρυφαλλάκια
                              -1 ποτήρι νερό
                              -κανέλα
 
Καθαρίζουμε τα μήλα, και τα κόβουμε στα τέσσερα, αν τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια είναι πιθανό να μας λιώσουνε κατά το ψήσιμο και να γίνουν πολτός, πράγμα που δεν θέλουμε. Ξεκινάμε με τη γέμιση, σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα μήλα, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τα γαρυφαλλάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Ένα τέταρτο, λοιπόν, μετά σουρώνουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και την κανέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
 
Σε μπολ ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, το οποίο πρέπει να το ρίχνουμε λίγο λίγο από ψηλά, ανακατεύοντας για να ενωθεί καλά με το αλεύρι (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι και το μπέικιν με μία φαρίνα). Προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο το έχουμε λιώσει, τα αυγά και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, όχι πολύ ώρα.
 
Σε ένα ταψάκι, απλώνουμε μία λαδόκολλα, κατά τέτοιο τρόπο που να καλύπτει και τα τοιχώματα του. Παίρνουμε τη ζύμη μας και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Το μισό το απλώνουμε στο ταψί, στον πάτο και τα τοιχώματα (όπως θα κάναμε για μία τάρτα). Έπειτα, ρίχνουμε τα μήλα μας και πασπαλίζουμε με κανέλα. Με την υπόλοιπη ζύμη θα καλύψουμε την γέμιση και θα κλείσουμε την μηλόπιτα μας. Τέλος, με ένα πιρουνάκι τρυπάμε σε αρκετά σημεία το γλυκό μας, για να ψηθεί σωστά.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά, ελέγχοντας συχνά. Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα. Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου